söndag 26 juni 2011

Lästips!

För dig som är förälder eller har barn runt dig, har jag ett fantastiskt lästips! Boken heter "Ditt kompetenta barn" och är skriven av familjeterapeuten Jesper Juul. Han påminner om vikten att bekräfta och se barnet för vem den är, inte för vad den gör. Så fort vi bedömer barnet, oavsett om det är positiv eller negativ kritik, lär vi barnet att prestera, istället för att bara vara, komplett och hel som den är. Det är så lätt att tro, eller rättare sagt, vi har vant oss genom generationer vid att tro och tycka att barn behöver uppfostras. Men vad är egentligen uppfostran? Ett sätt att få barnet att göra så som vi vill, så vi slipper kompromissa och framförallt så vi inte behöver skämmas inför andra vuxna att barnet inte uppför sig väl?...
Enligt Jesper Juul är det viktigast att vi ser och bekräftar barnet. När vi ser och bekräftar  utan att bedöma stärks barnets självkänsla. När vi ger positiv kritik stärker vi barnets självförtroende. Men självförtroende bygger på ett görande, ett presterande och det är förödande att lära ett barn att den måste prestera för att var älskad och uppskattad. Tänk, det är ju det som så många av oss vuxna håller på att lära oss nu, att sluta prestera och inse att vi duger som vi är.. :)
Barn har så mycket att lära oss vuxna. De är våra spegelbilder och vi kan se på dem om vi själva är i harmoni eller inte. Den här boken hjälper oss att förstå just det, och så mycket mer.. Givande läsning i hängmattan!

Önskar dig en fortsatt härlig sommar/Gabriella :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar